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  • Secondary sub-surface textural class of upper soil horizon of the Soil Typological Unit (STU).

  • The humus form classes arise from the succession of organic soil horizons and present details about the circumstances in which the organic material is transformed at a specific location. Hence, the assigned humus form is determined through a morphological account of the traits of the organic soil matter in the field, such as colour, level of decay and blend, and scent.

  • Soil depth refers to the depth of unconsolidated soil layers and is restricted in vertical extent by the occurrence of solid rock, solidified or hardened layers, or a predominant coarse fraction. The Agricultural Soil Map of Austria distinguishes a total of six classes, three primary and three secondary classes. The primary classes comprise "shallow" (<30cm), "medium" (30cm - 70cm), and "deep" (>70cm), while the secondary classes include the transition classes "shallow to medium," "medium to deep," and "highly variable." Soil depth as distinguished in this map refers to the extent to which a manually-operated soil drill (“Pürckhauer”) can be driven into the soil. This should not be confused with the soil depth to which root growth is possible known as the "effective depth" or "physiological depth". Typically, physiological depth extends beyond soil depth, since plant roots can partially penetrate dense layers or layers with a high proportion of coarse material. Nevertheless, the soil depth offers a suitable estimate of the soil volume accessible for root growth, as well as the soil's capacity to retain water and nutrients.

  • Water permeability refers to the average vertical drainage velocity of water in soil. Its primarily depends on soil structure and texture, followed by humus content coarse fraction, soil depth, and depth of the groundwater table. The soil map distinguishes ten categories: the five primary categories of "very low", "low", "moderate", "high", and "very high", and five additional categories of "very low to low", "low to moderate", "moderate to high", "high to very high", and "not described".

  • The ecological water conditions are indicative of the water balance at a location and provide an average measure of water available for plants throughout the year.

  • FAO Texture of upper soil horizon of the Soil Typological Unit (STU)

  • Code for dominant parent material of the Soil Typological Unit (STU).

  • Soil reference group code of the STU from the World Reference Base (WRB) for Soil Resources.

  • Full soil code of the STU from the World Reference Base (WRB) for Soil Resources.

  • Im Bundesland Tirol liegen rund 2.600 Almen, die mit einer Gesamtfläche von etwa 6.000 km² über 47 % der Landesfläche Tirols einnehmen. Es gibt eine Vielfalt von Möglichkeiten wie Almen intern strukturiert sein können: Eine Alm kann nur ein Zentrum und keine Leger aufweisen, sie kann aus mehreren Legern bestehen, kann zum Beispiel zwei Niederleger und zwei Hochleger haben und ein Leger kann unter Umständen auch eine Hauptbetriebsnummer inne haben. Als Leger- bzw. Almtypen oder Almfunktionalitäten wurden ausgeschieden: Keine Leger: Darunter sind Almen zu verstehen, die nur ein Almzentrum aufweisen und keine Leger besitzen. Niederleger(NL), Mittelleger (ML), Hochleger (HL), Galtviehleger (GAL), Schafleger (SCHL); Bei der Verortung wurde das Almgebäude, die Almsiedlung bzw. das Almdorf, das als Almzentrum aufgefasst wird, mittels einer Punktverortung erfasst. Sind kein Almgebäude vorhanden, so wurde das Zentrum des Hauptweidegebietes verortet. Die Almzentren sind dem INSPIRE Datenthema Bodennutzung (Annex III) zugeordnet.